Plaggenhutten

Plaggenhutten

Overnachten in een plaggenhut


Overnachten in een plaggenhut klinkt misschien niet direct heel sexy. Een plaggenhut is een eenvoudige hut gemaakt van leem en twijgen en een dak bekleed met uitgestoken zoden met heideplanten, ook wel plaggen genoemd. Dit type woning werd tot het begin van de 20ste eeuw gebruikt voor arme arbeiders, met name veenarbeiders en later ook door schaapherders en andere arbeiders. De plaggenhutten waar je tegenwoordig kunt overnachten zijn niet meer zoals vroeger, maar hebben wel de knusheid behouden, zoals een houten bekleding, een bedstee en een houtkachel. In een plaggenhut overnachten is daarmee zowel in de zomer als de winter een bijzondere overnachtingsplek!

Sorteer op
Accommodatie type
Bestemming
Aantal personen
Thema
Meer weergeven
Faciliteiten
Meer weergeven
Er zijn helaas geen accomodaties gevonden.

Slapen in een plaggenhut in Nederland

Een plaggenhut huren is iets wat je eens in je leven gedaan moet hebben. Door in plaggenhutten te slapen krijg je enigszins mee hoe het leven vroeger was, maar tegelijkertijd is het een hele romantische manier om een weekendje weg of langer vakantieverblijf door te brengen. In Nederland vind je de plaggenhutten met name in Drenthe, Friesland en Gelderland. Doordat ze zich veelal midden in de natuur bevinden, zijn plaggenhutten een ideale startlocatie om de omgeving te verkennen en heerlijk te fietsen of te wandelen en te genieten van de rust, natuur en dieren om je heen.

Moderne plaggenhut

Overnachten in een plaggenhut is niet te vergelijken met hoe het vroeger was. De simpele houten structuren en plaggen hebben plaats gemaakt voor een stevigere constructie en moderne materialen, waarbij het uiterlijk van de plaggenhutten wel behouden is. Tegenwoordig worden de moderne plaggenhutten voornamelijk nog gebruikt als recreatiewoning en kun je een plaggenhut huren voor een of meerdere nachtjes weg. De plaggenhutten bevinden zich nog wel in de regio’s waar ze vroeger veel voorkwamen en staan met name in een natuurlijke omgeving, zodat het best kan zijn dat je wakker wordt met een paar nieuwsgierige geiten aan je voordeur.

In een plaggenhut overnachten met het gezin

Wil jij eens overnachten in een plaggenhut? Niet alleen met z’n tweetjes is het slapen in een dergelijke accommodatie een leuk verblijf van huis; ook met je kinderen is een overnachting in een plaggenhut een bijzonder uitje. De meeste plaggenhutten beschikken over twee of drie slaapkamers, zodat er vier tot zes personen kunnen overnachten. Kinderen kunnen zich vermaken in de tuin of in de natuur en meer leren over het boerderijleven of het leven van vroeger. Verder kun je er als gezin prima op uit door fietsen te huren, te wandelen of een speelpark te gaan waar de kinderen zich helemaal kunnen uitleven.

Romantische overnachting in een plaggenhut

Een romantische overnachting plannen voor je vriend, vriendin, man of vrouw? Huur dan eens een plaggenhut. De perfecte plek voor een romantisch weekendje weg. Plaggenhutten zijn heel knus en gezellig ingericht met veel hout en bevatten vaak een houtkachel voor de koudere dagen. De perfecte plek om tegen elkaar aan te kruipen en samen naar de vlammen te kijken. Sommige plaggenhutten zijn luxer ingericht en hebben een eigen ligbad of de mogelijkheid om gebruik te maken van een hottub, sauna of whirlpool. ’s Avonds kun je een romantisch diner voor twee koken in de keuken van de accommodatie of ervoor kiezen om je te laten verwennen in een restaurantje in de buurt.

Waar let je op bij het slapen in een plaggenhut?

Wil je ook eens graag overnachten in een plaggenhut? Dan is het fijn als je weet wat je precies kunt verwachten. De plaggenhutten zijn over het algemeen modern ingerichte huizen en bevatten alles wat je nodig hebt voor een ontspannen verblijf, zoals een bedstee, een woongedeelte, een badkamer en een keukentje. Als je speciale wensen hebt wat betreft de aanwezige faciliteiten, controleer dan van tevoren of deze aanwezig zijn. Ook kan hoe goed zijn om na te vragen of de accommodatie goed toegankelijk is, mocht je minder valide of slecht ter been zijn. Ook het meenemen van een huisdier is niet altijd vanzelfsprekend. Check vooraf om je je hond mag meenemen en of er eventueel beperkingen of extra kosten aan vast zitten.

Wat kost een overnachting in een plaggenhut?

Overnachten in een plaggenhut is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Anders dan je misschien zou verwachten, is het een comfortabele manier van overnachten. Een overnachting in een plaggenhut hoeft niet duur te zijn. Afhankelijk van de faciliteiten en hoe luxe de plaggenhutten zijn ingericht, is er voor elk budget wel een accommodatie te vinden om te huren. Beleef zelf eens hoe het is om te slapen in de natuur van Drenthe, Friesland of Gelderland en boek een verblijf in een plaggenhut!